Jump to Navigation

Campus of NIBMG

 

 

BRIEF DESCRIPTION OF THE CAMPUS AND THE MAIN BUILDING

 

National Institute of Biomedical Genomics (NIBMG) is an autonomous institution dedicated to enhance knowledge on human health and disease through genomics and to translate the knowledge using appropriate technologies for promotion of well being and improvement of genetics based healthcare in India.

In order to create the necessary physical infrastructure to conduct and promote cutting edge research in biomedical genomics, a thirty acre (1,21,404.8 Sqm) site was provided by the Government of West Bengal in Gayeshpur Municipality, approximately 30 km from the International Airport at Kolkata.

The site is more or less rectangular in shape, level land, with a spectacular outlook on its southern edge to a large inland water body.

The total built-up area of the Campus is approximately 36,500 Sqm and comprises the Main Academic/Research Building on five levels, Residential Facilities with requisite amenities, for Faculty and Students, Recreation Facilities with Playfield and a State of the Art Auditorium for conducting Seminars. The Campus is envisaged to exceed international benchmarks for such Institutes.

The Architects and Engineers for the project are M/s. Ghosh, Bose & Associates Architects (GBA).

 

DESIGN: MASTER PLAN

 

The Master Plan of the Campus has been developed with the following aims :

Creating a coherent and rational framework for present as well as future requirements

The total site has been demarcated into interlinked zones such as public zone, residential zone, institute zone, recreation and community zone. Each zone can develop and expand in a compartmentalized and prioritized way without affecting the functioning and ambience of the Institute

Fully realizing the architectural potential of the site with respect to its waterfront location

A visual axis is created right from the main entry via a magnificent tree lined avenue to the scriptural water tower anchoring the water front plaza with landscaped seating areas and jogging trails

A secondary axis is generated along the north-south axis, the Main Buildings being oriented towards it for optimum benefit for energy efficiency considering solar path at the site. This axis is also aligned with the prevailing wind direction

Creating a beautifully landscaped pedestrian friendly campus with an ambience suitable for advanced research

Minimizing any environmental impacts caused by the development through various means

 

DESIGN MAIN ACADEMIC/RESEARCH BUILDING

 

The Main Building with its distinctive design is an architectural landmark, well suited to its function.

The undulating overlapping roof structure reflects the twisting double helix structure of the DNA genome which is the underlying genesis of the research undertaken at the Institute. This theme is reflected both in the curved flanks of the building as well as in the section.

The built volume is interspersed with naturally ventilated atriums bringing daylight into the interiors. The atriums are ringed with circulation spaces with connecting bridges. These enable a high degree of interaction and collaboration between Faculty, Researchers and Students.

The various functions catered to in the building viz. teaching, administration, are demarcated level-wise and zone-wise.

The work spaces are optimally daylit. The correct orientation, plan depth, along with adequate shading devices and glazing specifications achieve this aim.

The Laboratory Zones overlook the water body. Interspersed service ducts and a continuous peripheral service corridor ensure ease of maintenance and future flexibility. A glass fronted  elevator rises in the atrium connecting the two Laboratory Blocks.

The curved aspect eliminates the `matchbox monotony’ generally found in academic research environments.

 

SUSTAINABILITY

 

The Campus is an exemplary `green campus’. Some of the measures adopted are :

The contract documents detail out sustainability measures to be adopted right from the construction stage

Use of waste material such as fly-ash for non-structural purposes

The Energy Conservation Building Code (ECBC) 2007 has been adhered to in the design of electrical and mechanical systems

Existing trees have been retained in the planning. In addition 2000 more trees are being planted, of indigenous variety.

Paved area on Campus has been kept below 25% of site area in order to reduce heat island effect.

The entire storm water is channeled and stored in a rain water harvesting tank, next to a massive existing banyan tree which has been retained.